13 października 2017

Kopytka

Hej hej Kochani... no dobra możecie być źli. Długo nie wstawiałam nowości z mojej kuchni, bo i czasu jakoś nie było. Trochę wrzucałam na Fb.
Jest po sezonie letnim, więc i czas spokojniejszy to i podziałać trochę można...

Kopytka - niby nic takiego, ale jakie to pyszne.



Składniki:
1 kg ziemniaków (ugotować dzień wcześniej)
1 jajo
mąka pszenna
sól i pieprz

No to do dzieła:
- ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach;
- do startych ziemniaków dodać jajo, szczyptę soli i pieprzu, z 2 łyżki mąki pszennej i zagnieść wszystko.
- jeśli ciasto lepi się do rąk podsypać jeszcze trochę mąki;
- z zagniecionego ciasta odcinać mniejsze kawałki i uformować (rolując) z tego długi "wąż". Można nożem (tępą stroną) zaznaczyć wzorek;
- odcinać mniejsze 2 cm kawałki;
- pocięte kopytka wrzucać do gotującej się, osolonej wody;
- gotować jeszcze z 2 min po wypłynięciu.
- podawać z podsmażoną cebulką;

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz