13 października 2017

Ziołowy chlebek

Lubię takie przepisy, gdzie można się pobawić kształtami ciasta.
Na jednej z grup kulinarnych to był istny szał... więc spróbowałam i ja. Mówię Wam pychota i do tego ile zabawy.
Polecam.


składniki na masło ziołowe
4 gałązki świeżej bazylii
mała garść świeżej kolendry
pół łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
60 g masła

składniki na chleb
20 g oleju
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
paczuszka suszonych drożdży
300 g mąki pszennej
150 g ciepłej wody


No to do dzieła:
- posiekać zioła, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę drobno posiekać;
- wymieszaj wszystko z solą i masłem. Odstaw;
- przesiać mąkę do miski. Na środku zrób wgłębienie, wlej ciepłą wodę, do której wsyp drożdże, cukier i mąkę. Zamieszaj wszytko łyżką, dodaj olej, a następnie zagnieć elastyczne ciasto;
- wyłożyć keksówkę lub tortownicę papierem do pieczenia;
- blat podsypać mąką i rozwałkować ciasto.  Najlepiej w prostokąt, aby dobrze się cięło;
- posmarować ciasto masłem ziołowym i pociąć na pasy szerokości około 5 cm. Każdy pas zwijać w harmonijkę i wkładać do blaszki stawiając na boku harmonijki;
- wierzch można posmarować jajkiem - będzie się ładnie prezentował;
- nastawić piekarnik na 200 stopni. Chleb wstawić dopiero, gdy się nagrzeje. Piecz przez 40 minut. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz