13 października 2017

Knedle ze śliwkami z sosem cynamonowym

Jest jesień to i ziemniaki w roli głównej na stole, a i śliwek teraz nie brakuje.
Mając trochę więcej wolnego pokusiłam się o knedle...

Spróbujcie - to wcale nie takie trudne jakby się wydawało.


Składniki:
1 kg ziemniaków - ugotować dzień wcześniej
jajo
mąka pszenna
sól 
śliwki węgierki - wydrylować
cukier

sos:
śmietana gęsta 18% duża
cynamon
cukier puder

No to do dzieła:
- ugotowane dzień wcześniej ziemniaki - zmielić lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach;
- do startych ziemniaków dodać jajo, szczyptę soli, z 2 łyżki mąki pszennej i zagnieść wszystko.
- jeśli ciasto lepi się do rąk podsypać jeszcze trochę mąki;
- z zagniecionego ciasta odrywać kawałki - spłaszczyć, a na środek położyć wydrylowaną śliwkę (jeśli śliwki nie są dość słodkie same w sobie można posypać je odrobiną cukru) i zlepić formując kulkę. Odłożyć na podsypaną mąką stolnicę. 
- w dużym garnku zagotować wodę i osolić ją;
- uformowane kulki-knedle wrzucać a gotującą się wodę - po 4-5 szt.
- gotować z 5-6 minut jeszcze po wypłynięciu;
- łyżką cedzakową (tą z dziurkami ;-) ) wyjmować na półmisek;
- podawać z sosem cynamonowym (śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem - ilość cukru zależy od Waszego smaku);

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz