13 października 2017

Zasmażana młoda kapusta z kiełbaską

No nie ma co ukrywać - pychotka... Kapusta zdrowa jest w każdej postaci.
Z resztą wiecie jak to w tygodniu z obiadami... Trzeba szybko coś zrobić, bo domownicy głodni.
Padło na kapustę z kiełbaską.

Składniki:
młoda kapusta
2 długie kiełbasy (wg uznania)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
kminek
sól, pieprz

No to do dzieła:
- posiekać kapustę lub zetrzeć na tarce (plasterki);
- czosnek posiekać drobno, cebulę także;
- kiełbasę pokroić w kostkę;
- w wysokim garnku na dwóch łyżkach oleju zeszklić czosnek i cebulę (uważać, bo czosnek szybko się rumieni - potem jest gorzki);
- dorzucić kiełbasę i podsmażyć chwilę;
- wrzucić posiekaną kapustę - wymieszać z cebulą i kiełbasą - doprawić i dodać kminek;
- dusić na małym ogniu do miękkości kapusty (ok. 30-40 min);
- można do smaku dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego, ale młoda kapusta, jak dla mnie, jest lepsza bez tego - mój mąż woli z pomidorami.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz