30 września 2015

Bardzo puszyste bułeczki

Lubię drożdżowe bułeczki, a te zwłaszcza... są puszyste i smakowite. Do tego łatwo i dość szybko się je robi. Ciasto naprawdę łatwo się wyrabia.
Możecie je przetrzymać w lodówce i upiec rano pachnące dla rodzinki...

Składniki:
1 szklanka letniego mleka
110 g miękkiego masła 
1/4 szklanki cukru (wolicie mniej słodkie dajcie mniej cukru)
2 jajka - roztrzepane
3/4 łyżeczki soli
4 szklanki mąki (możecie się pobawić i jedną szklankę mąki pszennej zastąpić razową lub inną)
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych
(1 jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

No to do dzieła:
- jeśli korzystacie ze świeżych drożdży zróbcie najpierw rozczyn (świeże drożdże zasyp 2 łyżeczkami cukru zalej odrobiną ciepłego mleka i wymieszaj z 2 łyżkami mąki - odstaw do wyrośnięcia) - potem wymieszaj z pozostałymi składnikami i zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia;
- jeśli korzystasz z suchych drożdży - wymieszaj wszystkie składniki wg podanej kolejności - zagnieć ciasto - odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podziel na 12 lub 16 części (zależy czy wolisz mniejsze czy większe bułeczki) z każdej części uformuj kuleczkę i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, tak żeby leżały blisko siebie. 

Uformowane bułeczki odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj każdą roztrzepanym jajkiem i wstaw do nagrzanego do 185 stopni piekarnika. 
Piecz 20-25 minut.

*) możesz także dać do każdej bułeczki nadzienie - ostatnio dałam do środka drobno pokrojone jabłka
**) na wierchu możesz posypać słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką
wg uznania ;-)

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz