9 lutego 2016

Drożdżowe paluchy z serem

I znowu jak mam dzień wolnego to nie umiem nic nie robić... 
Dzieciaki w szkole, mężu w pracy a mnie nosi po domu...
Wyciągnęłam zeszyty z przepisami i zaczęłam wertować - potem do lodówki, szybki przegląd zasobów ;-) i poszło.
Padło na drożdżowe paluchy z serem z Blogu Pani Tereski

Składniki:

Ciasto
300 g mąki pszennej
1 opakowanie suszonych drożdży
30 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty
2 żółtka
150 ml letniego mleka 3,2%
40 g roztopionego masła


Masa serowa:
300 g mielonego twarogu (można kupić mielony twaróg w kostkach lub ten zwykły zmielić)
2 żółtka
100 g cukru pudru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżek kwaśnej śmietany (do uzyskania gęstej konsystencji nadającej się do smarowania, ale nie spływającej)

No to do dzieła:
- suche składniki wymieszać ze sobą, mokre w innej miseczce dobrze przemieszać;
- zmieszać suche z mokrymi i dobrze zagnieść na jednolite ciasto - odstawić do wyrośnięcia ok 2 h;
- wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o grubości 0,5 cm;
- podzielić rozwałkowane ciasto na dwa równe prostokąty;
- wszystkie składniki masy serowej zmiksować ze sobą na gładką, zwartą masę;
- jeden z nich prostokątów posmarować masą serową (nie za grubo, żeby potem nie wypływała) i przykryć drugim;
- radełkiem ciąć na długie paski, skręcić każdy z dwa razy i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia - odstawić na 20 min do wyrośnięcia;
- piec 12-15 min w 180 stopniach - po wyjęciu z piekarnika jeszcze gorące obsypać obficie cukrem pudrem lub po wystygnięciu posmarować lukrem jeśli ktoś lubi.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz