2 listopada 2015

Skrzydełka w cieście

Tak jakoś ostatnio nie było okazji niczego publikować, coś tam robiłam w kuchni, ale bez fajerwerków. Pora roku zawsze nastraja mnie bardziej do letargu niż twórczego myślenia...

Jesienią staram się robić szybkie dania oraz mało wymagające desery, no chyba, że jest się zaproszonym do znajomych - jakoś nie umiem jechać z pustymi rękoma.

Skrzydełka powstały kiedyś przy okazji szukania 
pomysłu na bardziej treściwą przekąskę. 
Moje dziewczyny kochają je, na ciepło i na zimno. 
Może Wam też zasmakują. Polecam.




Składniki:
20 skrzydełek surowych
dwie kostki rosołowe
2-3 listki laurowe
2-3 ziarenka ziela angielskiego

Skrzydełka przed gotowaniem obmyć i złożyć - zakładając najkrótszą część pomiędzy dwie grubsze - powstaje zwarte złożone skrzydełko. Wszystkie skrzydełka złożyć w ten sam sposób i ułożyć w wysokim garnku. Zalać wodą, wrzucić listki laurowe i ziele angielskie - gotować na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Obgotowane skrzydełka wyjąć z wody i pozostawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:
1 szt. delikat do kurczaka
2 szt. przyprawa do grilla pikantna
3 szkl. wody przegotowanej zimnej
sól, pieprz do smaku

W misce wodę wymieszać z przyprawami - jeśli konsystencja będzie za luźna dosypcie mąki - tak żeby ciasto przypominało gęstą śmietanę.
Możecie doprawić do smaku papryką słodką lub innymi przyprawami jakie lubicie.

Wystudzone skrzydełka delikatnie maczać w cieście. Poczekajcie, żeby nadmiar ciasta ściekł do miski. Takie skrzydełka smażyć w głębokim oleju (musi być bardzo dobrze rozgrzany). Ciasto musi się zrumienić. 
Poćwiczcie i obsmażajcie je z każdej strony.

Gotowe i obsmażone wykładajcie na talerz.

Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. TYM byś mnie uraczyła jak nic!! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt - coś w nich jest... są mocno uzależniające ;-)

      Usuń