16 listopada 2015

Sernik zebra z chałwą na zimno

Coś dla miłośników chałwy... smak mocno wyczuwalny
Wynik kolejnych wycieczek po necie.... Trochę zmodyfikowałam i powstała pychotka - cudny deser po niedzielnym obiadku ;-)

SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm)
500 g twarogu sernikowego
2 łyżki żelatyny
50 ml wrzątku
1 szklanki śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru*
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
20 dag chałwy
2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek 

* pomimo dodatku chałwy masa serowa wcale nie jest bardzo słodka, jeśli ktoś woli bardzo słodkie ciasta można dodać więcej cukru, ale wydaje mi się że ta ilość jest wystarczająca.

No to do dzieła:
- Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. 

- Twaróg sernikowy zmiksować z cukrami i śmietanką. Pokruszyć chałwę i miksować do dokładnego połączenia się składników. 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. Dodać do masy serowej i całość ponownie zmiksować.

- Masę serową podzielić na pół, do jednej części dodać 2 łyżki słodkiego kakao.

- Tortownicę (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej środek wyłożyć ok 2 łyżki stołowe masy z kakao, na środek tej masy kakaowej taką samą porcję masy jasnej, na jej środek znów masę kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Na koniec można lekko potrząsnąć tortownicą żeby wierzch się wyrównał. 

- Odstawić do lodówki do stężenia.


Wierzch polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną z odrobiną masła i śmietanki 30 %, dodałam parę kleksów białej rozpuszczonej czekolady.

Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz