8 października 2015

Różyczki

Szybka akcja a jaki efekt...
Polecam!!!


Składniki:
ciasto francuskie gotowe
2 czerwone jabłka
1 łyżka cynamonu 
2 łyżki cukru



No to do dzieła:
- jabłka pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne, ale nie obieraj skórki, pokrój ćwiartki na cienkie plasterki;
- rozwiń ciasto francuskie i potnij nożem na jednakowe 3-4 cm pasy wzdłuż węższego boku
- wymieszaj cukier z cynamonem


Weź jeden pas ciasta, posyp go mieszanką cukru z cynamonem i układaj na całym pionowo plasterki jabłka tak żeby jedno leżało częściowo na drugim.
Pas ciasta z ułożonymi na nim plasterkami jabłka zwijaj w ślimaczka. Zwinięty postaw pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jabłka wystawały tworząc różyczkę.
Przed pieczeniem można posmarować górę różyczek rozmąconym jajkiem.
Piec w 180 stopniach ok 20 min.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz