5 października 2015

Kaszotto z groszkiem

Uwielbiam kasze... każdą. Pęczak ostatnio jakoś najbardziej.
Dziś pomysłu na obiad mi brakowało, więc postanowiłam zrealizować jeden przepis zasłyszany w jakimś programie na kaszotto z groszkiem.


Składniki:
1 szkl. kaszy pęczak
2 średnie cebule                                            
100 g boczku parzonego - plastry
0,5 l bulionu warzywnego
1/4 szkl. białego wina
puszka groszku konserwowego
starty parmezan ilość wg uznania
natka pietruszki

No to do dzieła:
- pokroić w kosteczkę boczek;
- pokroić w kosteczkę cebulę;
- przygotować 0,5 l bulionu warzywnego;
- posiekać natkę pietruszki;




Na głębokim garnku podsmażyć boczek, a kiedy wytopi - dodać posiekaną cebulkę. Mieszać co chwilę. Do podsmażonego boczku z cebulką wlać białe wino i chwilkę dusić na małym ogniu, po zredukowaniu wina dodać kaszę i wymieszać ze składnikami w garnku, po chwili dodać trochę bulionu i pod przykryciem dusić na wolnym ogniu. Dodajemy bulion dopiero wtedy gdy kasza wchłonie wlaną poprzednio ilość bulionu. Potrawa powinna pomału się dusić, aż do miękkości kaszy i do wykorzystania całości bulionu, wtedy dodać groszek i natkę pietruszki. 

Na koniec dodać starty parmezan i wymieszać. Kaszotto powinno być kleiste.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz