6 grudnia 2016

Błękitna laguna

„BŁĘKITNA LAGUNA” był kiedyś taki film... Piękne widoki i woda tak błękitna, że prawie jak nienaturalna... Nic tylko wskoczyć do niech i cieszyć się otaczającym nas pięknem.
Kiedy zobaczyłam gdzieś w internecie fotkę tego ciasta - postanowiłam powalczyć z nim. Niby nie ma dużo roboty, grunt to rozpuścić galaretki wcześniej i po jakimś czasie wychodzi takie ciasto - niebanalne i oryginalne w smaku, nie za słodkie z delikatną nutą kokosa... Zresztą sami sprawdźcie...


Składniki:
Ciasto z makiem:
7 białek
5 łyżek niebieskiego maku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ptasie mleczko:
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki śmietany 30%
Galaretka niebieska wieloowocowa
Galaretka:
3 galaretki niebieskie wieloowocowe
3 szklanki wody

No to do dzieła:
- Ciasto z makiem:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 24/24. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

- Ptasie mleczko:
Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską.

- Galaretka:
Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki.

Smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz