1 grudnia 2016

Babka szpinakowa

Lubię ciasta inne niż wszystkie i pod względem kolorów i użytych składników. Dziś padło na kolor zielony i szpinak. Wiem... wiem... teraz większość z Was zrobi bleeee i przejdzie do następnego przepisu na blogu. Warto jednak podjąć wyzwanie i zrobić to ciasto. 
Nie czuć szpinaku a kolor babki jest piękny, gorąco polecam.
Przepis z grupy kulinarnej na FB by Maggie Matusiak


Składniki:
ciasto:
100 – 150 g liści szpinaku
110 ml oliwy
2 duże jajka
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżki soku z cytryny
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

lukier
1 łyżka soku z cytryny
90 g cukru pudru


No to do dzieła:
- zmiksuj/zblenduj na gładko szpinak z oliwą;
- jaja z cukrem zmiksuj na puszystą masę – dodaj do tego esencję i sok z cytryny oraz zblendowany szpinak (dokładnie wymieszaj)
- na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem i solą dodaj do powyższej masy i dobrze wymieszaj
- piec w blaszce z papierem 30-40 min w 180⁰C.


Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz