Lubię ciasta inne niż wszystkie i pod względem kolorów i użytych składników. Dziś padło na kolor zielony i szpinak. Wiem... wiem... teraz większość z Was zrobi bleeee i przejdzie do następnego przepisu na blogu. Warto jednak podjąć wyzwanie i zrobić to ciasto.
Nie czuć szpinaku a kolor babki jest piękny, gorąco polecam.
Przepis z grupy kulinarnej na FB by Maggie Matusiak
Składniki:
ciasto:
100
– 150 g liści szpinaku
110
ml oliwy
2
duże jajka
200
g cukru
1
łyżeczka esencji waniliowej
1,5
łyżki soku z cytryny
170
g mąki
2
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
lukier
1
łyżka soku z cytryny
90
g cukru pudru
No
to do dzieła:
-
zmiksuj/zblenduj na gładko szpinak z oliwą;
-
jaja z cukrem zmiksuj na puszystą masę – dodaj do tego esencję i sok z cytryny
oraz zblendowany szpinak (dokładnie wymieszaj)
-
na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem i solą dodaj do powyższej masy i dobrze
wymieszaj
-
piec w blaszce z papierem 30-40 min w 180⁰C.
Smacznego
!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz