24 października 2016

Kolorowe fale

No i nadeszła jesień... 

Niby pracy mniej, a czasu nadal niewiele na szaleństwa w kuchni. Październik i listopad to u mnie miesiące z urodzinami i imieninami w tle, więc siłą rzeczy coś tam w piekarniku do czasu do czasu się znajdzie...

Na ten przepis natknęłam się kiedyś w necie... a teraz doczekał się realizacji. Od razu mówię pierwszy raz robiłam to ciasto. Nie jest trudne, ale trochę czasochłonne. Sami spróbujcie...

Przeczytajcie najpierw cały przepis i najpierw zróbcie galaretki do masy... one potrzebują najwięcej czasu, żeby stężeć...

Składniki na ciasto:
- 9 białek
- 4 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 1  łyżka kakao
- 3 łyżki suchego maku
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego

No to do dzieła:
- Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec dodawaj małymi porcjami cukier i cukier waniliowy;
- Następnie obniż obroty robota i dodawaj małymi porcjami mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem; 
- Nie miksuj za długo tylko do połączenia się składników;
- Podziel ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodaj kolejno:
I - 4 żółtka i 2 łyżki mąki
II - 1 łyżkę kakao
III - kisiel wiśniowy
IV - 3 łyżki suchego maku
- Blaszkę (25x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia i kładź po 2 łyżki każdego rodzaju ciasta na środek blachy, w to samo miejsce, tworząc kręgi.
Piecz 40 - 45 minut w 180 st. C. 
- Ostudź i przekrój na 2 blaty. 




- Przełóż masą.

Masa:
- 400 g serka waniliowego np. Danio
- 5 kolorowych galaretek
4 galaretki rozpuścić, w szklance gorącej wody każdą, gdy zastygną posiekać w kosteczkę. Ostatnią galaretkę również rozpuścić w 1 szklance wody, przestudzić i zanim całkiem stężeje połączyć z serkami i posiekanymi galaretkami. Tężejącą masą przełożyć placki. Schłodzić w lodówce.





 Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz