26 stycznia 2018

Ciasteczka - serowe naleśniczki

Witam Was po dłuższej przerwie... Ciągle coś się dzieje... Ciągle gdzieś pędzimy...
Praca - dom - praca - dom...
Coś słodkiego w przewie jest jak najbardziej wskazane.
Dziś szybko i smacznie czyli tak jak lubię... ciasteczka.


SKŁADNIKI:
200 g zamrożonego masła,
200 g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
½ szklanki cukru do obtoczenia
  
No to do dzieła:
- Masło wcześniej wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę.
- Na stolnicę wysypujemy mąkę. Na mąkę ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone masło.
- Masło dokładnie łączymy z mąką, a następnie z pokruszonym bardzo drobno twarogiem.
- Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy kulę i odkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.
- Z ciasta szklanką wycinamy kółka.
- Do miseczki wsypujemy cukier i każdy krążek ciasta obtaczamy z obu stron w cukrze.
- Każdy krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół (tak jak naleśnika). Jeszcze raz obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciastka pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (zimne ciastka wkładamy do gorącego piekarnika!).
- Przy składaniu ciasto dociskamy, aby ciastka nie otworzyły się podczas pieczenia.


Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz