8 grudnia 2016

Maślane ciasteczka

Dziś szybko... Zostały mi żółtka po innym cieście, wiec szukałam jakiegoś przepisu żeby wykorzystać żółtka... no i padło na kruche, maślane ciasteczka - idealne do kawy.
Spróbujcie.

Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego

No to do dzieła: 
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. 
- Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsypać lekko mąką. 
- Można przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się znacznie lepiej. Ja kleiłam kuleczki i spłaszczałam je stempelkiem.
- Przed pieczeniem można przesmarować skłóconym jajkiem, będą się ślicznie świecić.

- Piec w 180 stopniach i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia. 






6 grudnia 2016

Błękitna laguna

„BŁĘKITNA LAGUNA” był kiedyś taki film... Piękne widoki i woda tak błękitna, że prawie jak nienaturalna... Nic tylko wskoczyć do niech i cieszyć się otaczającym nas pięknem.
Kiedy zobaczyłam gdzieś w internecie fotkę tego ciasta - postanowiłam powalczyć z nim. Niby nie ma dużo roboty, grunt to rozpuścić galaretki wcześniej i po jakimś czasie wychodzi takie ciasto - niebanalne i oryginalne w smaku, nie za słodkie z delikatną nutą kokosa... Zresztą sami sprawdźcie...


Składniki:
Ciasto z makiem:
7 białek
5 łyżek niebieskiego maku
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ptasie mleczko:
400 ml mleka kokosowego
4 łyżki śmietany 30%
Galaretka niebieska wieloowocowa
Galaretka:
3 galaretki niebieskie wieloowocowe
3 szklanki wody

No to do dzieła:
- Ciasto z makiem:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 24/24. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

- Ptasie mleczko:
Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską.

- Galaretka:
Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki.

Smacznego !!!






1 grudnia 2016

Babka szpinakowa

Lubię ciasta inne niż wszystkie i pod względem kolorów i użytych składników. Dziś padło na kolor zielony i szpinak. Wiem... wiem... teraz większość z Was zrobi bleeee i przejdzie do następnego przepisu na blogu. Warto jednak podjąć wyzwanie i zrobić to ciasto. 
Nie czuć szpinaku a kolor babki jest piękny, gorąco polecam.
Przepis z grupy kulinarnej na FB by Maggie Matusiak


Składniki:
ciasto:
100 – 150 g liści szpinaku
110 ml oliwy
2 duże jajka
200 g cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1,5 łyżki soku z cytryny
170 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

lukier
1 łyżka soku z cytryny
90 g cukru pudru


No to do dzieła:
- zmiksuj/zblenduj na gładko szpinak z oliwą;
- jaja z cukrem zmiksuj na puszystą masę – dodaj do tego esencję i sok z cytryny oraz zblendowany szpinak (dokładnie wymieszaj)
- na końcu wymieszaną mąkę z proszkiem i solą dodaj do powyższej masy i dobrze wymieszaj
- piec w blaszce z papierem 30-40 min w 180⁰C.


Smacznego !!!