Dziś szybko... Zostały mi żółtka po innym cieście, wiec szukałam jakiegoś przepisu żeby wykorzystać żółtka... no i padło na kruche, maślane ciasteczka - idealne do kawy.
Spróbujcie.
Składniki:
3 szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
¾ szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
No to do dzieła:
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do
miski i wymieszać.
- Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsypać lekko
mąką.
- Można przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na
blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się znacznie lepiej. Ja kleiłam kuleczki i spłaszczałam je stempelkiem.
- Przed pieczeniem można przesmarować skłóconym jajkiem, będą się ślicznie świecić.
- Piec w 180 stopniach i piec
około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.