25 listopada 2016

Babka ziemniaczana

Mówcie co chcecie, ziemniaczki są dobre na wszystko i przede wszystkim są pyszne i nasze ojczyste ;-)
Nigdy wcześniej nie robiłam babki ziemniaczanej, ale chodziła za mną od dawna. Niby nic trudnego starte ziemniaki, boczuś i kiełbaska, trochę cebulki i przyprawy... tylko nigdy czasu nie było albo akurat ziemniaki wyszły...
Wczoraj udało się i oto jest...
Zróbcie sami polecam

Składniki
1,5 kg ziemniaków (obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki) - odcisnąć nadmiar wody
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, czosnek (do smaku)

- powyższe wymieszać ze sobą - UWAŻAJCIE z solą - kiełbasa bywa często dość słona - łatwo przesolić;

2 duże cebule (w kosteczkę i zeszklić) - na osobnej patelni
30 dkg boczku (pokroić na kosteczkę i podsmażyć na skwarki)
kiełbasa (jaką kto lubi - w kosteczkę i zrumienić z boczkiem)

No to do dzieła:
Wszystko wymieszać ze sobą i wyłożyć do foremki lub żaroodpornego naczynia. Dół formy wyłożyć plasterkami cieniutkiego boczku. Piec w 180 stopniach przez 1 - 1,5h do "suchego patyczka".
Przez godzinę piekłam przykrytą folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.

Smacznego !!!




17 listopada 2016

Szybki makaron z warzywami

Wszyscy ostatnio chyba zauważyli, że dni coraz krótsze. Jakoś mało czasu na długie stanie przy garach, a i ochoty jakby brak.
Udoskonalam szybkie dania obiadowe, oto jedno z nich.

Składniki:
2 paczki zupek VIFON (tylko makaron jest potrzebny)
1 mrożonka warzywna
2 cebule
sos chili słodko-pikantny Tao Tao

No to do dzieła:
- zagotuj wodę w garnku - odstaw na bok i wrzuć makaron, przykryj na 5 minut;
- na patelni podsmaż posiekaną w kosteczkę cebulę;
- wrzuć do tego mrożonkę i podsmażaj na wolnym ogniu;
- na talerz wyłóż makaron, na środek daj przesmażone warzywa, polej sosem jeśli lubisz.

Smacznego !!!


Ciasteczka z orzechami, płatkami owsianymi i słonecznikiem

Mamy szare dni, w które nic tylko siedzieć pod kocem, spijać ciepłe kakao i podgryzać ciasteczka.
Mało roboty, a jakie pyszne. POLECAM.



SKŁADNIKI:
1,5 szkl. płatków owsianych górskich
1 szkl. orzechów włoskich posiekanych
1,5 szkl. ziaren słonecznika
2 szkl. mąki pszennej
0,5  szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 kostki masła ok. 130g
2 łyżki miodu
1 łyżka mleka
0,5 łyżeczki sody




No to do dzieła:
- Do miski wsyp płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik, dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy, sodę.- wszystko wymieszaj;

- W osobnej misce lub rondelku rozpuść masło oraz miód;

- Jeszcze ciepłe wlej do suchych składników, wszystko wymieszaj razem -dodaj łyżkę zimnego mleka - zagnieć ciasto;


- Z ciasta odrywaj kawałki i formuj z nich kuleczki, które lekko spłaszcz jak już będą leżeć na blaszce;

- Ciasteczka układaj w odstępach, bo troszkę podrosną.

- Piecz na złoty kolor  w temperaturze 180 stopni około 10 minut

Smacznego !!!