Hej hej czas szybko leci, a ja zalatana jak to w sezonie imprezowym...
Jednak czasem o kuchnie zahaczę i coś pod meczyk zrobię. Siatkóweczka się zaczęła i meczyk, coś chrupiąc, miło pooglądać.
Kiedyś gdzieś wygrzebałam przepis - prosto i pysznie. Polecam.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki płaskie cukru
1 łyżeczka płaska soli
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka startego na małych oczkach żółtego sera
(wymieszaj suche składniki ze sobą)
70-75 g zimnego masła (pokrój w kostkę)
1/2 szklanki zimnej wody
sól, sezam lub co innego do oprószenia na górę krakersów
(wszystko wymieszaj ze sobą i zagnieść na miękkie elastyczne ciasto)
No to do dzieła:
- zagniecione ciasto uformować w kulkę spłaszczyć, owinąć folią i schować do lodówki na godzinę;
- schłodzone ciasto podzielić na trzy kawałki,
- każdy z kawałków rozwałkować jak najcieniej na papierze do pieczenia o wymiarach blachy z piekarnika;
- pokroić kółkiem do pizzy na małe 1 x 1 cm kwadraciki lub w romby jak kto lubi (foto)
- Piec do zrumienienia 7-10 min w 220 stopniach.
Smacznego !!!
Jednak czasem o kuchnie zahaczę i coś pod meczyk zrobię. Siatkóweczka się zaczęła i meczyk, coś chrupiąc, miło pooglądać.
Kiedyś gdzieś wygrzebałam przepis - prosto i pysznie. Polecam.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki płaskie cukru
1 łyżeczka płaska soli
niecała łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka startego na małych oczkach żółtego sera
(wymieszaj suche składniki ze sobą)
70-75 g zimnego masła (pokrój w kostkę)
1/2 szklanki zimnej wody
sól, sezam lub co innego do oprószenia na górę krakersów
(wszystko wymieszaj ze sobą i zagnieść na miękkie elastyczne ciasto)
No to do dzieła:
- zagniecione ciasto uformować w kulkę spłaszczyć, owinąć folią i schować do lodówki na godzinę;
- schłodzone ciasto podzielić na trzy kawałki,
- każdy z kawałków rozwałkować jak najcieniej na papierze do pieczenia o wymiarach blachy z piekarnika;
- pokroić kółkiem do pizzy na małe 1 x 1 cm kwadraciki lub w romby jak kto lubi (foto)
- Piec do zrumienienia 7-10 min w 220 stopniach.
Smacznego !!!