25 listopada 2016

Babka ziemniaczana

Mówcie co chcecie, ziemniaczki są dobre na wszystko i przede wszystkim są pyszne i nasze ojczyste ;-)
Nigdy wcześniej nie robiłam babki ziemniaczanej, ale chodziła za mną od dawna. Niby nic trudnego starte ziemniaki, boczuś i kiełbaska, trochę cebulki i przyprawy... tylko nigdy czasu nie było albo akurat ziemniaki wyszły...
Wczoraj udało się i oto jest...
Zróbcie sami polecam

Składniki
1,5 kg ziemniaków (obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki) - odcisnąć nadmiar wody
2 jajka
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, majeranek, czosnek (do smaku)

- powyższe wymieszać ze sobą - UWAŻAJCIE z solą - kiełbasa bywa często dość słona - łatwo przesolić;

2 duże cebule (w kosteczkę i zeszklić) - na osobnej patelni
30 dkg boczku (pokroić na kosteczkę i podsmażyć na skwarki)
kiełbasa (jaką kto lubi - w kosteczkę i zrumienić z boczkiem)

No to do dzieła:
Wszystko wymieszać ze sobą i wyłożyć do foremki lub żaroodpornego naczynia. Dół formy wyłożyć plasterkami cieniutkiego boczku. Piec w 180 stopniach przez 1 - 1,5h do "suchego patyczka".
Przez godzinę piekłam przykrytą folią aluminiową, żeby za bardzo się nie spiekło.

Smacznego !!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz